Inox in bucatarie – Sfaturi pentru intretinere

Unele vase in care gatim sunt facute din silicon, altele din sticla termorezistenta. In bucatarii insa gasim si ustensile si accesorii nu doar din aceste materiale, ci si din inox. Pentru a le folosi in conditii optime o perioada mai indelungata, este necesar sa stim cate ceva despre ele si despre modul in care e bine sa le intrebuintam.
Iata cele mai importante aspecte cand vine vorba de ustensile din inox.

CE SA FACI…
- specialistii spun ca, imediat dupa ce le-ai cumparat, inainte de a le folosi pentru prima data, e bine sa le speli cu apa si detergent de vase, apoi sa le lasi la uscat. E o masura de precautie binevenita;
– oalele din inox nu mai stralucesc ca la inceput? Fierbe in ele putina apa cu cateva cubulete de rosii. Dupa aproximativ o jumatate de ora arunca apa si clateste vasele.
- ca sa scoti petele de alimente din vasele si ustensilele din inox, freaca-le usor cu lamaie. Unele bucatarese folosesc si un mix de o parte otet si noua parti apa. Bineinteles, la final e necesara clatirea;
– daca s-a lipit mancare de vase, cel mai bine e sa pui cateva picaturi de detergent in ele si apa, apoi sa lasi sa fiarba cateva minute. Dupa aceea se vor curata mult mai usor decat ti-ai fi putut inchipui. Pentru asa ceva e recomandata si pasta din bicarbonat de sodiu. Umezeste zona arsa, presara bicarbonat si lasa sa actioneze in jur de o ora. La final clateste bine.

CE SA NU FACI…
– nu folosi bureti de sarma, intrucat zgarie foarte mult. Se recomanda, in schimb, buretele fin. Asadar, nu e voie de utilizat nici macar partea mai abraziva a buretilor de bucatarie din comert;
- ca sa nu se arda mancarea in vasele din inox, nu le expune la o temperatura foarte mare. Astfel nici partea exterioara a oalelor nu se va decolora;
– nu folosi mult detergent. In schimb, clateste cu apa din abundenta. Punand in aplicare aceste doua sfaturi, nu vei mai avea vase cu reflexii albastre-vinetii;

In bucatarie, din inox sunt facute si hota, cuptorul cu microunde si chiuveta. Iata cum poti avea grija de ele:
– urmele de pe hota sunt indepartate usor cu solutia de spalat geamurile, cu votca sau cu alcool sanitar;
– solutia impotriva calcarului de pe chiuveta consta intr-un mix de otet alb si apa;
– zeama de lamaie este eficienta atat pentru curatarea cuptorului cu microunde, cat si a chiuvetei.

Din oferta decorix.ro de ustensile din inox, recomandam:
- curatator legume inox
- storcator citrice manual – inox
- razatoare plana inox
- lingura razatoare inox
- suport inox pentru condimente etc.



Postat in categoria:     Bucatarie
Nici un comentariu la “Inox in bucatarie – Sfaturi pentru intretinere“

Lasa un comentariu