Sticla biodegradabila – Alternativa eco pentru PET-urile din comert

(photo credit: dezeen)

La o simpla privire in jurul nostru, concluzia nu este prea imbucuratoare: suntem inconjurati de PET-uri! Sucurile, apa plata si minerala, solutiile pentru curatenie si igienizare, recipientele cu geluri de dus si uleiuri si nu numai au in compozitie plastic. O concluzie la fel de ingrijoratoare este faptul ca, dupa utilizare, foarte multe dintre ele sunt aruncate in rauri, lacuri, pe camp, uitate prin paduri etc. Stiai ca un PET se descompune in natura in aproximativ 1.000 de ani?

Conform statisticilor, americanii cumpara anual in jur de 50 de bilioane de PET-uri. Cate sunt reciclate? Prea putine! Tocmai de aceea a fost inventata sticla biodegradabila. Ideea i-a venit unui student, Ari Jónsson, de la Academia de Arte din Islanda.

Sticla realizata de acesta e facuta in totalitate dintr-un material obtinut din alge, fiind 100% naturala si biodegradabila. Inedit este faptul ca isi mentiine forma pana cand e golita de continut, dupa care incepe sa se descompuna.

Ideea studentului a fost prezentata in cadrul editiei de anul acesta a unui festival de design din Reykjavik.

Datorita materialului utilizat, nici continutul sticlei nu este poluat. Totusi, ca un mic dezavantaj, Ari Jónsson spune ca, la un moment dat, apa poate sa „absoarba” din gustul algelor, dar foarte putin.

De ce s-a axat tocmai pe alge? In ultima perioada s-a marit numarul experimentelor realizate cu aceste plante intrucat se cauta tot mai multe modalitati pentru a se micsora impactul poluarii asupra mediului. Din cate se pare, algele au fost utilizate pana acum pentru lampi si pentru colorarea textilelor, dar se urmareste si transformarea lor in sursa de energie. Drept dovada este o cladire din Hamburg. Fatada acesteia e realizata in totalitate din sticla, in care au fost introduse alge pentru a se obtine energie regenerabila.Postat in categoria:     Lifestyle
Nici un comentariu la “Sticla biodegradabila – Alternativa eco pentru PET-urile din comert“

Lasa un comentariu