De ceva timp, pe piata autohtona si nu numai au aparut formele din silicon. Unele sunt pentru briose, altele pentru checuri si blaturi. Specialistii culinari, dar si multi doctori le recomanda in detrimentul celor facute din alte materiale. De ce? Vom vedea in randurile urmatoare.

Iata cateva motive pentru care gospodinele prefera sa utilizeze forme din silicon:
– pot fi utilizate de foarte multe ori (unele au chiar si 3.000 de utilizari);
– daca folosesti forme din silicon, nu mai ai nevoie si de hartie de copt. De ce? Pentru ca sunt antiaderente. In plus, nici nu trebuie sa fie unse cu ulei sau unt;
– rezistenta la temperaturi atat negative, de pana la -60 de grade Celsius, cat si la temperaturi pozitive, 220-230 grade Celsius. Cu alte cuvinte, le poti baga in congelator si in cuptor fara nici o problema;
– faptul ca pot fi utilizate in cuptorul cu microunde, cel pe gaz si in cuptorul electric, dar fara a le expune la flacara directa;
– le-ai scapat de dusumea sau gresie? Si ce daca? Nu se ciobesc, nu crapa, nu se sparg. Cu alte cuvinte, sunt mult mai putin pretentioase decat vasele din sticla termorezistenta;
– chiar daca isi modifica forma, revin la cea initiala intr-un timp rapid si fara sa-si piarda din calitati;
– pot fi curatate in masina de spalat vase ori cu un burete si apa si detergent de vase;
- dau forma frumoasa unui desert, avand detalii in relief. Spre exemplu, forma din silicon pentru 8 prajituri – Mic dejun te poate ajuta sa incropesti un platou cu diverse gustari dulci, care sa impresioneze orice musafir;
– chiar daca nu sunt biodegradabile, pot fi reciclate;
– nu sunt toxice pentru mediul acvatic si nici pentru sol.

In plus, accesoriile de gatit din silicon sunt caracterizate si de urmatoarele aspecte:
– nu retin mirosul mancarurilor;
– nu se pateaza (daca folosesti sfecla rosie, spre exemplu, sau coloranti alimentari);
– nu permit dezvoltarea bacteriilor pe suprafata lor. Spatulele din lemn, in schimb, sunt un mediu propice pentru acestea intrucat au aspect poros;
– nu zgarie nici un fel de suprafata;
– nu sunt corozive si nici nu se uzeaza asa usor precum ustensilele de gatit realizate din alte materiale etc.

Data viitoare vom vorbi despre vasele din sticla termorezistenta.



Postat in categoria:     Bucatarie
Nici un comentariu la “Forme din silicon – Ajutor in bucatarie“

Lasa un comentariu