7 lucruri din locuinta care sunt asociate cu stresul

(photo credit: housebeautiful)

Cu totii suntem mai mult sau mai putin stresati. Sarcinile de serviciu, ratele la banca, traficul infernal din oras si faptul ca muncim foarte mult sunt cateva motive din cauza carora nivelul stresului creste considerabil. Cum iti dai seama? Simplu: mananci mai mult decat ai nevoie, iti rozi unghiile, deprinzi diverse ticuri, nu poti dormi noaptea s.a.m.d.

In afara aspectelor mentionate anterior, oamenii de stiinta sunt de parere ca stresul e cauzat si de spatiul in care ne odihnim si gatim. Cu alte cuvinte, locuinta constituie o „sursa buna” pentru aparitia anxietatii. Iata, in opinia lor, lucrurile pe care trebuie sa eviti:

1. Dezordinea. Conform cercetatorilor de la Universitatea Columbia, nivelul cortizolului, adica al hormonului stresului, este mult mai ridicat in cazul femeilor in ale caror locuinte predomina dezordinea sau se afla foarte multe obiecte decorative si piese de mobilier.

2. Patul nefacut. In general, e asociat cu dezordinea. Cu siguranta, nu ai vrea sa intri seara in dormitor, dupa o zi extenuanta, si sa-l gasesti nearanjat.
Citeste si 7 motive sa-ti faci patul zi de zi

3. Oglinda. Da, in general, specialistii in amenajari interioare ne recomanda utilizarea oglinzilor pentru a da impresia de spatialitate. Potrivit insa cercetatorilor de la Institutul de Psihiatrie din Londra, oglinda ne aminteste de nemultumirile si frustrarile pe care le avem atunci cand ne studiem silueta si tinutele zilnice.

4. Sarcinile de serviciu. Multe persoane isi iau de lucru si acasa. Atentie! Ca si in cazul facturilor, cel mai bine este sa te rezumi la o singura camera atunci cand studiezi dosarele de la munca. Amenajeaza-ti in sufragerie sau in balcon un birou si foloseste-l pentru acest lucru. Astfel vei pastra ordinea in locuinta, nu vei pierde fisele si nici nu vei mai simti ca locuinta iti este al doilea birou. Dimpotriva, vei sti clar ca dormitorul e pentru odihna, bucataria pentru gatit, sufrageria pentru musafiri, iar biroul pentru dosarele din geanta ta de serviciu.
Citeste si 10 pasi pentru a-ti organiza birou acasa

5. Facturile si notificarile de la banca. Intrucat nu ai cum sa le eviti, indicat ar fi sa le aranjezi pe biroul din sufragerie, ca sa te ocupi de ele cand trebuie. Cu alte cuvinte, incearca sa nu le raspandesti si pe noptierele din dormitor. De ce? Pentru ca reprezinta o sursa de stres care iti poate perturba odihna.

6. Zgomotul televizorului. Poate ca vecinul de la etaj isi pune gresie in baie; poate ca cei mici alearga si tipa prin locuinta; poate ca in parcare cineva incearca sa repare un autoturism. Ei bine, acestea nu sunt motive intemeiate ca sa maresti volumul televizorului. Incercand sa acoperi zgomotul din exteriorul locuintei prin a creste intensitatea sunetului de la TV, nu faci decat sa te enervezi mai mult.

7. Produsele junk-food. Acestea si cafeina cresc nivelul stresului. Evita-le cat de mult se poate. Vrei sa rontai ceva totusi? Alege un fruct.Postat in categoria:     Lifestyle
Nici un comentariu la “7 lucruri din locuinta care sunt asociate cu stresul“

Lasa un comentariu