Steaua Craciunului – sfaturi pentru ingrijire

Stiai ca… 12 decembrie este Ziua Nationala a Stelei Craciunului in Statele Unite ale Americii?

In preajma sarbatorilor de iarna o vezi aproape la toate florariile. E rosie, frumoasa si atrage toate privirile. I se spune Poinsettia, o planta cunoscuta la noi drept Steaua Craciunului, Weihnachtsstern la germani si Alexandrino la greci.

Multe persoane o cumpara pentru a o oferi cadou celor dragi sau, de ce nu, pentru a-si decora locuinta. Ce se intampla insa cu floarea dupa ce trec sarbatorile de iarna? Daca ai avut si tu macar o data Steaua Craciunului si ti-ar fi placut sa o pastrezi cat mai mult timp, dar s-a uscat, inseamna ca trebuie sa pui in aplicare cateva mici trucuri. Iata ce trebuie sa faci:
- uda planta doar daca pamantul e uscat. Conform spuselor florarilor, Steaua Craciunului se usuca mult prea devreme daca e udata foarte des, intrucat radacinile ei putrezesc;
- tine planta in locuinta pana pe la sfarsitul lunii martie. Rezista in mediul exterior daca temperatura nocturna ajunge la 10 grade Celsius;
- nu o tine prea aproape de sursa de caldura si in nici un caz intr-o camera prea calduroasa. O temperatura de maxim 20 de grade Celsius e perfecta pentru ea;
- nu pune ghiveciul sub aerul conditionat;
- Steaua Craciunului nu trebuie sa intre in contact direct cu razele solare.

De asemenea, este bine sa respecti si urmatoarele reguli ca sa te bucuri cat mai mult timp de Steaua Craciunului:
Regula nr. 1: Verifica atent planta, ca sa nu aiba insecte daunatoare. Daca totusi acestea apar dupa ce ai cumparat-o, sterge-o cu un disc demachiant imbibat in alcool sanitar.
Regula nr. 2: Cand cumperi planta, transport-o acasa intr-o punga mai mare. Astfel o feresti de curent si nici nu risti sa-i rupi frunzele.
Regula nr. 3: Daca vrei ca planta sa aiba o inaltime mica, imediat dupa sarbatori taie-i tulpina cat mai de jos. In schimb, daca ti-ar placea o planta cu un coronament mare, atunci ajusteaza-i din cand in cand frunzele.
Regula nr. 4: O data la doua saptamani fertilizeaza pamantul. Cumpara substanta de la raionul pentru flori dintr-un supermarket sau dintr-un magazin de profil.
Regula nr. 5: Daca o plantezi afara, asigura-te ca va avea umbra dupa-amiaza.

 Vrei sa-ti infloreasca Steaua Craciunului si la urmatoarele sarbatori de iarna? Uite ce trebuie sa faci atunci:
- cand se apropie toamna, inlocuieste fertilizatorul pe baza de neutrogen cu unul facut special pentru aceasta planta;
- tine floarea 13 ore la intuneric complet, apoi timp de 11 ore la lumina. Procedeaza astfel in mod regulat;
- intrerupe programul de intuneric – lumina dupa doua luni si muta planta langa fereastra cea mai puternic luminata din toata locuinta. Daca vrei sa-ti infloreasca de Craciun, atunci incepe-i programul special pe la finalul lui octombrie.Postat in categoria:     Lifestyle
Nici un comentariu la “Steaua Craciunului – sfaturi pentru ingrijire“

Lasa un comentariu