10 lucruri din casa care iti provoaca oboseala

Ti se intampla adesea, indiferent ca este sau nu weekend, sa simti o stare de oboseala coplesitoare in timpul zilei? Desi iti respecti programul de odihna, ai vrea sa tot dormi? Nici cafeaua nu-ti ofera suficienta energie? Atunci trebuie sa iei repede niste masuri.

Daca lucrezi de acasa, cu atat mai mult e necesar sa-ti revii. In urma unor studii efectuate, cercetatorii au ajuns la concluzia ca 10 lucruri din casa ne provoaca oboseala. Iata care sunt acestea:

1. Mormanul de haine aruncate aiurea. E adevarat ca te odihnesti intrucat nu depui efort ca sa le impaturesti si sa le asezi la locul lor, dar… Potrivit studiului intreprins de Institutul de Neurostiinte al Universitatii Princeton, dezordinea si mizeria iti provoaca un anumit nivel de stres, iar acesta intensifica senzatia de oboseala.

2. Peretii albastri. Studiul Travelodge, efectuat pe un esantion de 2.000 de locuinte, cu pereti colorati in fel si chip, a aratat ca peretii varuiti in albastru incetinesc ritmul inimii, reduc tensiunea arteriala si iti provoaca o usoara stare de somnolenta. Cu alte cuvinte, e voie sa ai pereti albastri doar in dormitor, nu si in restul locuintei.

3. Televizorul. Undele emise de acesta suprima producerea melatoninei, astfel ca vei avea un somn discontinuu, deci a doua zi te vei simti mai obosit decat cu o seara inainte. Acesta e motivul pentru care televizorul trebuie scos din dormitor.

4. Filtrul de cafea. Dimineata e unul dintre cele mai solicitate obiecte din multe locuinte, cu siguranta. Stiai insa ca, pe moment, cafeina iti da energie, dar mai tarziu te cuprinde moleseala? In functie de metabolism, te poti simti mai mult sau mai putin obosit, desigur.

5. Paharul de vin consumat inainte de somn. E adevarat ca pe multe persoane efectiv le moleseste, dar dupa o anumita ora din noapte, somnul va fi intrerupt de mai multe ori intrucat apare necesitatea fiziologica de a merge la baie.

6. Lumanarile parfumate. Se spune ca lavanda te relaxeaza si iti da o stare de bine, ajutandu-te sa adormi mai repede. Se pare insa ca e o problema. Conform psihologilor de la Universitatea Wesleyan, persoanele care miros lumanarele cu lavanda dorm mai… zgomotos, adica sforaie. Pentru cel de langa tine e un adevarat cosmar acest lucru.

7. Junk-food-ul. Cui nu-i plac chipsurile… Din pacate, contin carbohidrati si zaharuri in cantitati mari, iar acestea iti creeaza o stare de agitatie si de nervozitate, iar mai apoi te molesesc.

8. Termostatul. In urma altor studii, s-a ajuns la concluzia ca temperatura optima pentru a dormi, dintr-o locuinta, e cuprinsa intre 15 si 20 de grade Celsius. Daca, in schimb, preferi o temperatura mult mai mare, sigur nu te vei odihni in timpul noptii, iar a doua zi vei resimti oboseala din plin.

9. Telefonul mobil. De multe ori, dupa ce te asezi in pat si stingi si lumina, esti tentat sa mai intri pe net, sa-ti verifici mesageria si nu numai. Mai mult, uneori te trezeste un sms primit in miez de noapte sau un apel. Intrerupandu-ti somnul, a doua zi vei resimti acest lucru.

10. Ferestrele. Potrivit unei cercetari efectuate pe doua grupuri de angajati, s-a ajuns la concluzia ca lumina naturala te ajuta sa dormi mai bine noaptea. Cu alte cuvinte, daca biroul tau nu are ferestre, e destul de probabil ca somnul nocturn sa nu-ti fie chiar asa de odihnitor.Postat in categoria:     Lifestyle
Nici un comentariu la “10 lucruri din casa care iti provoaca oboseala“

Lasa un comentariu