In cateva zile incepe august, luna in care dam startul pregatirii muraturilor pentru iarna, recoltam de pe camp unele culturi s.a.m.d. Pe la finalul lunii se pregateste zarzavatul, se face bulionul, se mareste numarul borcanelor cu gem si compot si, bineinteles, in functie de zona, se scot si cartofii.

Treaba gospodinelor nu consta doar in recoltare si pregatirea conservelor, ci si in organizarea spatiului unde toate acestea vor fi depozitate. Ca sa-ti fie cat mai usor, iti propun cateva lucruri pe care e bine sa le ai in vedere:
1. Cumpara etichete si marker negru. Lipeste pe fiecare borcan cate o eticheta si scrie pe ea ce contine si care e data imbutelierii. Ia 500 de etichete adezive, ca sa fii sigura ca iti ajung pe o perioada mai indelungata, sau 108 etichete + marker.

2. Verifica borcanele de pe rafturi. Cele bune, care nu sunt ciobite, da-le deoparte si clateste-le (cand vei avea nevoie de ele, doar le vei lua de pe raft. Astfel vei castiga timp pretios). Cele cu capac ruginit ori crapate, arunca-le. Cand ai borcane prin casa, ti-ar trebui si un deschizator universal de sticle si borcane.

3. Dupa ce ai scos totul din camara, demonteaza rafturile si scoate-le si pe ele. Curata-le de praf, intareste-le cu alte cuie (daca e nevoie).

4. Matura mizeria de pe jos, sterge plasele de paianjeni si da si cu var. Vei scapa astfel de mirosul usor neplacut.

5. Incropeste mai multe rafturi, daca e nevoie. Ca sa nu mai folosesti cuie si ciocane, mai usor ar fi sa cumperi cateva scanduri si sa le pui pe niste boltari. Ai grija ca scandurile sa fie groase si fara crapaturi.

6. Muta borcanele din anii anterior in stanga, iar pe cele de anul acesta pune-le in dreapta.

7. Pune gemurile, compoturile si dulceturile pe rafturile de mai jos, iar zacusca, salata de vinete, ardeii copti etc. pe rafturi de mai sus. Incearca, pe cat posibil, ca si pe acestea sa le organizezi pe rafturi.

8. Recipientele cu capacitate mare pune-le cel mai bine sub rafturi.

9. Verifica periodic termenul de valabilitate in cazul produselor cumparate. Pune-le mai in fata pe cele care expira in curand.

10. Ceapa, usturoiul si cartofii trebuie puse, pe cat posibil, in cosuri de rachita, ca sa aiba cat mai mult aer.

11. Monteaza in usa mai multe agatatori. Astfel vei folosi orice spatiu pe care il ai la dispozitie.

12. Foloseste buzunare din material textil. Poti pune in ele maruntisurile.

Care sunt trucurile tale pentru a mentine ordinea in camara?



Postat in categoria:     Bucatarie
Nici un comentariu la “Curatenie in camara – idei de organizare eficienta“

Lasa un comentariu