Schimbarea la Fata a Domnului

(crestinortodox)

Astazi, ortodocsii si catolicii praznuiesc Schimbarea la Fata a Domnului, adica ziua in care apostolilor Iacob, Ioan si Paul li S-a aratat fata Lui Iisus Hristos stralucind de lumina cea vesnica.

Nu exista date exacte, dar se presupune ca Imparateasa Elena, mama lui Constantin Cel Mare, a ordonat respectarea sarbatorii si construirea unei manastiri pe Muntele Tabor, acolo unde apostolii au vazut Lumina.

In unele zone din tara, locuitorii folosesc cuvantul Obrejenie cand se refera la aceasta zi.

 Traditii si obiceiuri

 Se crede ca data de 6 august este inceputul toamnei, mai ales ca recoltarea cerealelor e aproape de final, iar pasarile calatoare se pregatesc sa-si ia zborul spre tarile calde.

 Gospodinele duc struguri la biserica, pentru ca preotii sa-i binecuvanteze, apoi ii dau de pomana.

 Bunicile noastre au grija sa nu lase peste noapte ferestrele deschise ca sa nu intre duhurile rele.

 Sarbatoarea este intr-atat de importanta, incat atunci cand un zugrav vrea sa inceapa sa picteze Schimbarea la Fata, trebuie mai intai sa se roage, iar apoi un preot sa-i citeasca troparul sarbatorii in cauza. Aceasta regula este mentionata intr-un manuscris gasit pe Muntele Athos.

 Daca indraznesti sa speli astazi, se spune ca te vor napadi paduchii si plosnitele, iar daca faci alte pacate, te imbolnavesti.

 Mai ciudat e obiceiul potrivit caruia, daca astazi nu-ti vezi umbra la rasaritul soarelui, atunci vei muri pana la sfarsitul anului.

 Bunicii folosesc aceasta sarbatoare si pentru a prezice vremea. Astfel, daca azi va ploua, atunci vom avea o toamna urata, iar daca va fi soare, vom strange multe recolte de pe campuri.Postat in categoria:     sarbatori
Nici un comentariu la “Schimbarea la Fata a Domnului“

Lasa un comentariu