Popa Angela Cristina - Savarine cu sos de fructe

Ingrediente:

Pentru aluat:
350 g faina
150 g zahar
175 g unt
12 g drojdie
4 oua
50 ml lapte
coaja de lamaie
unt pentru uns forma

Pentru sirop:
200 g zahar
200 ml apa (sau sirop din compot pentru a fi mai parfumat)
esenta de vanilie

Pentru crema:
100 g frisca batuta
150 g smantana
50 g zahar pudra

Pentru garnitura:
sos de fructe de sezon sau marmelada

Mod de preparare:

Aluat:
Se cerne faina intr-un castron si se adauga drojdia dizolvata anterior, in lapte caldut. Se amesteca cu putina faina, formandu-se “maiaua”, care se lasa sa creasca circa 15 minute. Se adauga apoi ouale, zaharul, coaja de lamaie, laptele, restul de faina. Spre final se pune untul topit si se incorporeaza usor. Aluatul se lasa la dospit 30 minute. Se ia forma speciala pentru savarine (se poate folosi si cea pentru briose), se unge cu unt, se tapeteaza cu faina si se umple pe jumatate cu aluatul preparat anterior.

Acesta se lasa sa creasca pana cand ajunge la nivelul formei (10-15 minute). Se introduce in cuptorul incalzit in prealabil. Se coace pana cand devine auriu, apoi se lasa la racit. Se scoate savarina cu ajutorul unui cutit, se rastoarna si se taie capacelul.

Intre timp se pregatesc siropul si crema (se mixeaza frisca impreuna cu zaharul, dupa care se incorporeaza si smantana)

Pentru asamblare se respecta urmatorii pasi:
1) se insiropeaza savarina
2) se deschide capacelul si se pune crema
3) se inchide capacelul, uns cu sos de fructe (eu am folosit sos de capsuni) sau marmelada, dupa preferinta

Se lasa la frigider o ora, dupa care se serveste.

Este un desert racoritor pentru zilele caniculare, un deliciu mai ales pentru cei mici.

Reteta adaugata de « Popa Angela Cristina » | » Vezi toate retetele inscrise in concurs

Postat in categoria:     Concurs
Nici un comentariu la “Savarine cu sos de fructe“

Lasa un comentariu