sanziene(sursa: sate frumoase)

In calendarul crestin-ortodox, intotdeauna, pe 24 iunie este marcata Nasterea Sf. Proroc Ioan Botezatorul. In popor, in schimb, mult mai cunoscute sunt Sanzienele, sarbatorite tot in aceasta zi (de altfel, Sanzienele – Dragaica – este denumirea populara a sarbatorii Nasterea Sf. Ioan Botezatorul).

Sanzienele sunt personaje ale Binelui, cu puteri magice. Se spune ca umplu de fecunditate femeile si vindeca bolilor oamenilor. Intotdeauna sunt zugravite in hora, dansand (dansul se numeste Dragaica), 5 sau 10 fete. Una dintre ele e imbracata in rochie alba si impodobita cu spice de grau, iar restul isi acopera fetele cu valuri in care sunt prinse flori de sanziene. Odinioara se credea ca ele executa niste pasi pentru formarea unei cruci pe pamant atunci cand ajung la popasuri si rascruci.

Nu se stie exact de unde provine denumire de sanziene, dar se presupune ca are legatura cu Sancta Diana, adica zeita silvestra.

Tot astazi este marcata in calendar si Aducerea moastelor Sf. Mare Mc. Ioan cel Nou de la Suceava.

Obiceiuri si superstitii

E semn rau daca, pana acum, sanzienele nu au inflorit.

Incepe sezonul culegerii plantelor medicinale.

In dimineata zilei de Sanziene, inainte de rasarit, oamenii culeg sanziene, impletesc coronite si le arunca pe case. Daca florile nu cad, atunci persoana care le-a aruncat va trai mai mult si viceversa. Alta parte din flori este dusa la biserica si sfintita pentru a fi folosita in diverse practice.

 Astazi are loc celebrul Targ de Fete de pe Muntele Gaina, din Carpatii Occidentali

Ca si la Sf. Andrei, in noaptea premergatoare sarbatorii, fetele de maritat pun sub perna flori pentru a-si visa ursitii. In unele regiuni, ele isi impletesc cunune si le lasa peste noapte afara, in locuri curate. Daca a doua zi dimineata le gasesc pline de roua, e semn de maritis.

Daca de astazi nu va mai canta cucul, inseamna ca vara va fi secetoasa.

Unii gospodari isi agata coronite de sanziene la coltul casei, spre rasarit. Daca se prind in ele fire de par de la animale sau puf / pene de pasari, atunci anul respectiv va fi roditor pentru ei.

 LA MULTI ANI tuturor celor care astazi isi serbeaza onomastica!Postat in categoria:     sarbatori
Nici un comentariu la “Sanzienele sau Dragaica“

Lasa un comentariu