sf gheorghe

(sursa foto: calendar-ortodox)

Peste 700.000 de romani isi serbeaza onomastica astazi, cu ocazia marii sarbatori Sf. Mare Mc. Gheorghe. Icoanele ni-l infatiseaza calare pe un cal si omorand un balaur cu ajutorul sulitei. De altfel, imaginea este prezenta pe steagul Moldovei, trimis de Stefan cel Mare la Manastirea Zografu, de pe Muntele Athos.

Sf. Gheorghe a fost ucis prin decapitare pe 23 aprilie 304, pentru ca a refuzat intotdeauna sa se dezica de credinta in Dumnezeu, dar si pentru ca a convins-o pe sotia Imparatului Diocletian sa se converteasca la crestinism.

Sf. Mare Mc. Gheorghe este protectorul Armatei Romane.

Traditii si obiceiuri

 Daca astazi esti atins cu urzica si simti piscaturile, atunci vei fi ferit de pericole toata vara.

 In dimineata zilei de 23 aprilie se merge la cules de matraguna si navalnic in padure. Printre altele, despre aceste plante se crede ca atrag petitorii bogati.

 Odinioara, fetele puneau pe ulita coronite verzi. Daca baietii indragiti nu le calcau, atunci era semn ca urmau sa se casatoreasca cu ei in curand.

 Unii maramureseni isi imbraca locuintele cu crengi de mesteacan astazi.  Tot astazi se pun crengute de leustean prin grajduri, pentru a feri animalele de vraji si blesteme.

 Daca vei dormi de Sf. Gheorghe, atunci vei fi somnoros tot anul.

 Pentru ca este protectorul oilor, pe 23 aprilie se dau de pomana cas, branza si lapte.

 

  LA MULTI ANI tuturor celor care isi serbeaza astazi onomastica!Postat in categoria:     sarbatori
Nici un comentariu la “Sf. Mare Mc. Gheorghe“

Lasa un comentariu