Intrarea Domnului in Ierusalim

(sursa foto: crestinortodox)

In ultima duminica inainte de Invierea Mantuitorului, se face slujba religioasa cu ocazia Intrarii Domnului in Ierusalim, sarbatoare cunoscuta drept Floriile, Duminica aspirantilor la Botez sau Duminica gratierilor (in cinstea ei, imparatii gratiau diverse persoane). In aceasta zi, catehumenii (cei admisi la Botez), primeau Crezul de la episcop in semn de marturisire a credintei.

Astazi se merge la biserica cu ramuri de salcie si cu asa-zisii “matisori”, pentru ca preotii sa le binecuvanteze. La finalul slujbei religioase, crestinii le iau acasa si le aseaza la icoana. Ritualul aminteste de intrarea in Ierusalim a Lui Iisus Hristos si intampinarea lui cu crengute de palmier si de smochin.

Floriile este ultima zi in care se da dezlegare la peste inaintea marii sarbatori.

 Traditii si obiceiuri

 Apicultorii pun cateva crengute de salcie aduse de la biserica de jur imprejurul stupilor pentru a avea recolta bogata.

 In unele zone ale tarii, astazi se merge in procesiune de la o biserica la alta. Se considera ca, astfel, se binecuvanteaza localitatea respectiva.

 Odinioara, poate si acum, parintii isi loveau usor copiii cu salcii aduse de la biserica pentru a fi sanatosi si norocosi tot anul. Salcia mai era folosita de batrane pentru tratarea durerilor de spate.

 Se crede ca acesti “matisori” feresc casa de ghinion si boala, daca sunt pusi deasupra usii de la intrare. Iar daca inghiti de flori de matisori, nu te va mai durea gatul tot anul. Se mai crede ca, daca ii arzi cand se anunta vreme urata, feresti casa de trasnete si grindina.

De Florii are loc Nunta urzicilor, adica acestea nu mai sunt bune pentru consum de-acum inainte intrucat incep sa infloreasca.

 LA MULTI ANI tuturor celor care isi serbeaza astazi onomastica!Postat in categoria:     sarbatori
Nici un comentariu la “Duminica Floriilor – Intrarea Domnului in Ierusalim“

Lasa un comentariu