40 de mucenici

(sursa foto: crestinortodox)

Astazi, crestin-ortodocsii marcheaza sarbatoarea Sfintii 40 de mucenici din Sevastia. Acestia au fost soldati martirizati din ordinul Imparatului Licinius, prigonitor al crestinilor. Prima data au fost inchisi in temnita, dupa care batuti cu pietre si condamnati la moarte prin inghetare, in Lacul Sevastiei. Se spune ca, datorita rugaciunilor, apa s-a incalzit, iar peste mucenici au coborat din cer cununi stralucitoare. Uimit de cele intamplate, un soldat s-a aruncat in apa si a marturisit ca si el este crestin.

Vazand ca nu a reusit sa-i ucida, Imparatul a poruncit atunci ca trupurile lor sa fie arse, iar oasele aruncate in lac.

Conform traditiei geto-dacice si afirmatiilor folcloristului Simion Florea Marian, astazi se da de pomana de sufletul a 44 de mucenici, nu a 40. Traditia crestina mentioneaza clar cifra 40.

 Traditii si obiceiuri

 Astazi, gospodinele coc sau prajesc mucenici (cunoscuti si drept sfintisori sau mucinici). Acestia se fac din aluat nedospit, in forma de 8, apoi se dau prin miere de albine si nuca. Din cate se pare, ei sunt urme ale idolilor neolitici ai fertilitatii.

 Batranii considerau odinioara ca, daca astazi va ploua, atunci vom avea precipitatii si de Pasti, iar daca tuna, recoltele vor fi bogate.

 Tot azi se incheie zilele babelor si isi fac aparitia zilele mosului.Postat in categoria:     sarbatori
Nici un comentariu la “Sfintii 40 de mucenici“

Lasa un comentariu