Ghintuiala Tatiana - Cozonac in forma de fluture

Ingrediente:

Pentru aluat:
500 g faina
250 ml lapte
2 oua
70 g margarina
20 g drojdie uscata
150 g zahar
coaja de lamaie / portocale
vanilie

 Pentru umplutura:
200 g nuca macinata
75 ml lapte
50 g zahar
+ 1 galbenus
2 linguri cacao
1 esenta de rom

Mod de preparare:

Aluat:
Cernem faina intr-un lighenas mai inalt. Punem laptele pe foc si-l incalzim usor, apoi il amestecam cu zaharul, esenta, coaja de lamaie. Dizolvam drojdia intr-o cana in care turnam putin din laptele amestecat – cam un sfert de cana. Frecam bine pana cand se omogenizeaza, turnam peste faina cernuta si amestecam usor cu o lingura de lemn, formand ca un mic cuibulet in mijlocul fainii, pe care il lasam circa 10 minute sa creasca.

Punem ouale batute in laptele caldut ramas in craticioara, dupa care amestecam si turnam treptat peste maiaua pregatita anterior. Ca sa se incorporeze faina, incepeam sa framantam usor.

Cand aluatul incepe sa se lipeasca usor de maini, turnam cate putin ulei si iar framantam, pana cand se termina si uleiul. Acoperim cu un prosop si lasam aluatul sa creasca intr-o camera usor incalzita, circa 1 ora.
Umplutura:
Nuca macinata se amesteca cu zaharul, cacao, esenta de rom, oul si laptele, pana se omogenizeaza. Trebuie sa rezulte o crema potrivit de moale.

Se iau doua bucati de aluat si se intind doua foi de aceeasi marime. Peste fiecare foaie am intins crema si am rulat foile, rezultand cate un sul din fiecare. Am indreptat marginea cu cutitul (marginea pe latime rezultata din unirea foilor, ele neputand sa coincida perfect). Am unit cele doua rulouri cu marginea spate in spate. Cu ajutorul cutitului am taiat felii de aprox. 2 cm, asa cum se vede in poza. Am luat pe fiecare si l-am strans putin la doua treimi de la partea de sus, avand grija sa departez putin cele doua parti, dandu-le forma de antene. Le-am asezat cu grija in tava tapetata cu hartie de copt, le-am uns cu ou batut si le-am bagat in cuptorul incins in prealabil la 175-180 grade Celsius, timp de 35 minute. Cand au fost gata, le-am scos din cuptor si le-am pudrat cu zahar pudra.

Reteta adaugata de « Ghintuiala Tatiana » | » Vezi toate retetele inscrise in concurs

Postat in categoria:     Arhiva Concurs Culinar
Nici un comentariu la “Cozonaci in forma de fluture“

Lasa un comentariu