buna vestire

(sursa foto: crestinortodox.ro)

Crestin-ortodocsii marcheaza astazi Blagoslovenia, adica Buna Vestire. Incepand de azi se numara zilele pana cand sarbatorim Nasterea Domnului (e vorba de perioada de 9 luni, in care Fecioara Maria L-a purtat in pantece pe Iisus Hristos).

 Arhanghelul Gavriil a coborat pe Pamant i-a spus Fecioarei Maria ca Il va naste pe Mantuitor: “Bucura-te, ceea ce esti plina de har! Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei… Si iata, vei lua in pantece si vei naste fiu, si vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare si Fiul Celui Preainalt se va chema…” (Luca 1, 28-32). Apoi, acelasi arhanghel i s-a aratat in vis si Sfantului Iosif: “Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logodnica ta, ca ce s-a zamislit intr-insa este de la Duhul Sfant…” (Matei 1, 20).

Tocmai de aceea maine, 26 martie, se face praznuirea Sf. Arhanghel Gavriil.

 Traditii si obiceiuri

 25 martie este, in popor, Ziua Cucului. Se spune ca de astazi trebuie sa fim pregatim sa auzim cucul. In ce fel pregatiti? Sa avem bani in buzunar, ca sa fim norocosi in urmatoarele luni.

 In alte locuri, inainte, barbatii intrebau pasarea cati ani trebuie sa astepte pana la nunta. Numarau de cate ori canta cucul si astfel stiau cati ani treceau pana la casatorie. Mai apoi cucul, pana pe 29 iunie, se transforma in uliu (se spune ca atunci se ineca cu samburi de cirese sau orz).

 In dimineata de 25 martie, gospodinele din Bucovina obisnuiau sa faca in curte un foc mare si sa puna langa usa casei apa, paine si sare, adica “hrana pentru ingeri”, dupa care sa dea de pomana painea si sarea.

Unii batrani cred ca de Pasti va fi o vreme frumoasa sau urata la fel cum e astazi.

Astazi este dezlegare la peste.Postat in categoria:     sarbatori
Nici un comentariu la “Buna Vestire“

Lasa un comentariu