boboteaza

(foto: crestinortodox)

Data de 6 ianuarie marcheaza in calendarul crestin-ortodox Botezul Domnului, cunoscut si drept Boboteaza sau Epifania. Este ziua cand luam parte la Sf. Liturghie care ne aminteste de botezul Lui Iisus Hristos in ape Iordanului. In momentul in care Mantuitorul a iesit din apa, „cerurile s-au deschis si Duhul lui Dumnezeu s-a vărsat pogorandu-se ca un porumbel si venind peste El. Si glas din ceruri zicand: Acesta este Fiul Meu cel iubit intru care am binevoit”. Cel care L-a botezat pe Mantuitor este Sf. Ioan, celebrat maine, 7 ianuarie.

Prima mentiune a Bobotezei dateaza din secolul al II-lea si ii apartine Sf. Clement Alexandrinul.

In fiecare lacas de cult, astazi, preotii ies afara si tin slujba langa o cruce de gheata. Daca vremea este neprielnica (adica sunt temperaturi pozitive), aceasta se pregateste din crengi de brad. Dupa ce sunt sfintite apele, oamenii iau acasa Aghiasma Mare.

 Traditii si obiceiuri de Boboteaza

 Cine n-a auzit de gerul Bobotezei? In general, se spune ca aceasta zi aduce temperaturi mult mai scazute fata de normalul perioadei.

 Cu 3 zile inainte de 6 ianuarie, preotii merg din casa in casa cu Ajunul Bobotezei (ca si la Craciun – Ajunul Craciunului). Din ziua in care ti-a intrat preotul in casa si ti-a vestit Botezul Domnului, nu ai voie sa speli rufe timp de 9 zile, ca sa nu pangaresti apa sinfita.

In unele localitati, preotii tin slujba religioasa pe malul apei si arunca in ea o cruce de lemn. Cei mai curajosi barbati se iau la intrecere si se arunca in apa rece ca gheata. Se spune ca invingatorul va fi norocos si sanatos tot anul.

 Fetele de maritat isi pot visa ursitul, in noaptea de Boboteaza, daca pun sub perna un fir de busuioc furat din buchetul preotului care vine cu Ajunul. Ideea de casatorie in anul respectiv e sugerata si de cazatura pe gheata in ziua de Boboteaza.

 Daca astazi, copacii sunt acoperiti de promoroaca, vom fi sanatosi tot anul si cu belsug.

 In cazul in care ploua, vom avea parte de o iarna lunga, iar daca e soare, vara fi frumoasa.Postat in categoria:     Fără categorie
Nici un comentariu la “Botezul Domnului – Dumnezeiasca Aratare“

Lasa un comentariu