Coolinaria.ro portalul tau de retete cool
Reteta “Cozonac italian Panettone” a fost oferita de coolinaria:
Ingrediente:

  • 1 cubulet drojdie uscata
  • 1 cana apa fierbinte (aproximativ 45 C)
  • 1/4 cana zahar alb
  • 2 oua
  • 1/2 cana iaurt simplu, degresat
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 lingura coaja de lamaie rasa fin
  • 1/4 lingurita sare
  • 4 cani faina alba
  • 1/4 cana agrise/coacaze uscate
  • 1/4 cana stafide
  • 1 lingura zahar pudra
  • 1 lingura unt topit
Cozonacul italian se mai numeste si panettone si se serveste de obicei la sarbatorile de iarna cu lapte sau ceai, fiind un produs gustos si sanatos, usor de preparat acasa. In Italia e considerat mai degraba ca o paine de Craciun, dar cum la noi tot ce e mai dulce e si cozonac atunci il putem numi astfel, cozonac Panetonne.

 

Mod de preparare:

Intr-un vas de framantat se combina bine drojdia, apa si zaharul. Se acopera apoi si se lasa asa cam 10 minute pana ce observam cum capata o structura spumoasa. Se adauga acum ouale, iaurtul, esenta de vanilie, coaja de lamaie si sarea apoi se amesteca omogen.
Adaugati faina in vasul de framantat, dar nu mai mult de jumatate de cana o data, pana ce aluatul e numai bun de lucrat cu el. Presarati apoi masa de framantat cu faina alba pentru a lucra mai usor si incepeti sa framantati aluatul bine timp de minimum 5 minute si maximum 10 minute. Adaugati cate o manuta de faina alba daca va fi necesar pentru a obtine un aluat pufos si de calitate. Atentie, la final aluatul nu trebuie sa fie deloc lipicios. Puneti apoi aluatul rezultat intr-un recipient mai larg, acoperiti-l cu un prosop curat si lasati-l la crescut in bucataria foarte bine incalzita. Pana ce se va dubla aluatul in forma va trece cel putin 1 ora, deci aveti rabdare.
Incalziti din timp cuptorul la 175 de grade si pregatiti o tava circulara de copt (sa fie adanca si ondulata pe margine; optional, daca nu va place forma, puteti alege o tava lunga pentru cozonaci romanesti). Tava circulara ar trebui sa aiba cam 20-22 cm in diametru si trebuie unsa usor cu putin unt topit.
Intr-un vas mai mic amestecati stafidele, coacazele/agrisele uscate si zaharul pudra. Transferati aluatul pe masa de framantat stropita cu faina alba, faceti un cuib deasupra cu pumnii si rasturnati amestecul de zahar pudra si fructe uscate acolo. Framantati apoi cu atentie pana ce fructele patrund unifom si bine aluatul. Dati apoi aluatului o forma rotunda, ca pentur paine, si plasati-l cu atentie in tava de copt, apoi lasati sa se odihneasca acoperit cu prosop cam vreo jumatate de ora pana ce aluatul va creste mai sus de buzele tavii de copt.
Inainte de a da la cuptorul preincalzit la 175 de grade ungeti pe deasupra cu restul de unt topit si lasati tava la copt apoi cam trei sferturi de ora. Veti sti ca ati terminat daca la suprafata se formeaza o crusta aurie, mai inchisa la culoare, si puteti proba in interior cu ajutorul unei scobitori mai lungi pentru a vedea daca se lipeste sau nu miezul de aceasta. Cand scobitoarea iese curata din cozonacul italian acesta e gata.
Pofta buna!

logo_decorix

 

 

Decorix.ro iti recomanda pentru reusita retetei Cozonac italian Panettone:

 

Forma din silicon Inima + Panettone

Forma din silicon Inima + PanettoneO forma din silicon pentru masa festiva: 4 prajituri pufoase in forma de inima si panettone! Pentru o masa speciala, puteti gati foarte usor cu aceasta forma din silicon 4 prajituri in forma de inimioara si panettone in miniatura, traditionalul desert italian.

 

 

 

 

 

 

 

Pahar dozator Luminarc. Pahar dozator pentru bucatarie: pentru lichide, dar si pentru faina, zahar, cacao sau orez! Pahar dozator de calitate, mereu eficient, gradat special pentru faina, zahar, cacao, orez, gris si lichid. Dozati totul pana la ultimul gram sau centilitru cu ajutorul acestui pahar dozator, indispensabil in bucatarie!

 

Cofraj oua transparent. Suport pentru 12 oua in frigider. Pentru frigiderele care nu au spatiu special pentru oua, dar si pentru cele in care acesta e insuficient, se recomanda un cofraj de oua. Acesta se poate aseza pe orice raft al frigiderului si are compartimente pentru 12 oua. Practic si pentru masa de Paste, intrucat este transparent si nu deranjeaza la prezentare.



Postat in categoria:     Bucatarie
Nici un comentariu la “Reteta saptamanii: cozonac italian Panettone“

Lasa un comentariu