Personajul preferat al copiilor este, fara indoiala, Mos Craciun. In functie de tara, e cunoscut drept Santa Klaus, Saint Nicholas, Kris Kringle, Santa sau Father Christmas.

Stim cu totii ca el aduce daruri copiilor in noaptea de 24 spre 25 decembrie, dar nu se cunoaste cu exactitatea originea acestui personaj mitologic. De fapt, in unele tari europene, copiii primesc cadouri pe 6 decembrie (de Sf. Nicolae al nostru).

Mos Craciunul pe care il stim noi e derivat al Sinterklaas danez, fiind asemanat cu un episcope crestin si cu Sf. Nicolae. In timpul crestinarii Europei germanice, Sinterklaas a fost “imbogatita” cu trasaturile zeului Odin. In timp, a absorbit si din caracteristicile lui Father Christmas din Marea Britanie, aparand Mos Craciunul pe care il stim noi astazi.

Imaginea batranelului de poveste a devenit cunoscuta in Canada si SUA in secolul al XIX-lea, apoi a fost intretinuta prin cantece difuzate la radio si TV, prin filme, dar si cu ajutorul cartilor pentru copii.

Celebra melodie “Santa Claus is coming to town” a aparut in 1934.

 Personajele echivalente Mos Craciunului nostru: Vader Kersfees (Africa de Sud), Papai Noel (Brazilia), Viejito Pascuero (Chile), Père Noël (Franta), Baba Noel (Iran), Santa-san (Japonia), San Niklaw (Malta), Kerstman (Olanda), Noel Baba (Turcia), Mikulás (Ungaria).

foto: houzzPostat in categoria:     Lifestyle
Nici un comentariu la “Cine este Mos Craciun, personajul copilariei noastre?“

Lasa un comentariu