(sursa foto: crestinortodox)

8 noiembrie este ziua in care mai mult de un million de romani isi serbeaza onomastica. Mihai, Mihaela, Gabriel, Gavril etc. toti sunt sarbatoriti astazi, cu ocazia sarbatorii Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil.
Calendarul crestin-ortodocs ii numeste arhangheli, adica sunt conducatori ai ingerilor, avand aripi si sabii. Se crede ca ei duc sufletele in Rai, ard pacatele oamenilor, sunt patroni ai caselor si vor asista la Judecata de Apoi.

In ebraica, Mihail inseamna Cine este Dumnezeu?. Despre acesta se spune ca este mai tot timpul pe Pamant, alaturi de noi, cu exceptia Vinerii Mari si a Pastelui, si ca va lupta la sfarsitul lumii cu diavolul. Tot el tine si cheile Iadului, de unde slobozeste gerul treptat. Tocmai de aceea, bunicii nostri considerau data de 8 noiembrie ca fiind inceputul iernii.
Tot despre Sf. Arhanghel Mihail se spune ca sta la picioarele persoanelor bolnave, daca acestea mai au de trait, sau la capul lor, daca le este harazit sa moara.
Odinioara, el era considerat protectorul Lunii si al Soarelui.

Gavriil, tot in ebraica, inseamna barbat-Dumnezeu. El este cel care le-a spus parintilor Fecioarei Maria ca li se va naste o fata, iar acesta va fi mama Mantuitorului lumii. Asadar, e asociat cu vestile bune.

Sf. Mihail si Gavriil sunt considerati patronii spirituali ai Jandarmeriei Romane.

Traditii, obiceiuri si superstitii

Ziua de 8 noiembrie mai e numita Vara Arhanghelilor. De ce? Pentru ca vremea specifica perioadei va fi frumoasa. Conform celor din foclor, vara iernii e constituita din 3-4 zile insorite intre Sf. Mihail si Gavriil si Craciun.

Oierii din anumite regiuni pregatesc astazi asa-numita turta arienilor (din faina de porumb), considerata purtatoare de fecunditate. Daca, imediat ce e aruncata in mijlocul oilor, ea cade cu fata in jos, pastorii stiu ca le va merge rau. Daca va cadea cu fata in sus, mieii vor fi sanatosi.

In sambata dinaintea acestei sarbatori, adica de Mosii de toamna, fiecare om trebuie sa aprinda o lumanare, in ideea ca va avea lumina pe lumea cealalta.

Ca in orice alta sarbatoare importanta, nu avem voie sa facem treburi casnice sau la camp astazi.

LA MULTI ANI tuturor celor care astazi isi serbeaza onomastica!Postat in categoria:     sarbatori
Nici un comentariu la “Soborul Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil“

Lasa un comentariu