Putin dupa mijlocul toamnei, mai exact pe 26 octombrie, crestin-ortodocsii ii praznuiesc pe Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvoratorul de mir, si pe Sf. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor.

(foto: crestinortodox)

Primul a trait in timpul imparatilor Diocletian si Maximian Galeriu si a fost fiul voievodului Tesalonicului. Pentru ca niciodata, pe parcursul vietii, nu s-a dezis de crestinism, nici macar dupa ce a fost numit conducator al poporului, in locul tatalui sau, imparatul a poruncit inchiderea lui in temnita. A fost omorat cu sulita, in urma unei lupte organizate intre Lie si crestinul Nestor, pierduta de acesta din urma.

Traditii si obiceiuri
Astazi se tunde coama cailor pentru a creste si mai frumoasa.
In functie de starea vremii din aceasta zi, conform batranilor, putem afla ce fel de iarna vom avea. Daca e frumos, cald, insorit, atunci iarna va fi la fel.
Ciobanii au alta metoda. Ei pun in mijlocul oilor un cojoc. Daca pe acesta se aseaza prima data o oaie alba, iarna va fi aspra. In schimb, daca oaia va fi neagra, nu vom avea parte de temperaturi foarte mici.

 

Sf. Dimitrie cel Nou

(foto: crestinortodox)

Ziua de maine, 27 octombrie, este dedicata Sf. Dimitrie cel Nou, considerat Ocrotitorul Bucurestilor. Moastele acestui sfant, nascut la inceputul secolului al XIII-lea, se afla in Capitala din anul 1774, cam de pe la finalul razboiului rusor-turc.

In aceasta noapte, Romania trece la ora de iarna. Intrucat, ora 4 va deveni ora 3, duminica va fi cea mai lunga zi din an (25 de ore).

LA MULTI ANI tuturor celor care astazi si maine isi serbeaza onomastica!Postat in categoria:     sarbatori
Nici un comentariu la “Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvoratorul de mir“

Lasa un comentariu