(sursa foto: crestinortodox)

In fiecare an, pelerini din toata tara iau parte, pe 14 octombrie, la slujba prilejuita de sarbatoarea Sf. Cuvioasa Parascheva de la Iasi.

Despre sfintele moaste se stie ca sunt infasurate intr-un giulgiu pe care e trecut blestemul domnitorului Vasile Lupu si al Mitropolitului Varlaam: “Blestemat sa fie cel care va imprastia vreodata Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva”.

Sfanta s-a nascut nu departe de Constantinopol, prin secolul al XI-lea, intr-o familie instarita si credincioasa. S-a dedicat Bisericii de la varsta de 20 de ani, cand a auzit glasului Domnului pentru prima data. Initial, in 1641, ramasitele ei trupesti au ajuns la Biserica Sf. Trei Ierarhi, apoi au fost duse la Manastirea Ciorogarla, la Catedrala Mitropolitana din Bucuresti, ca mai apoi, in 1944, sa se intoarca la Iasi.

Sf. Cuvioasa Parascheva este considerata ocrotitoarea Iasului, dar si a Moldovei. In calendar mai gasim: Sf. Parascheva martirizata in timpul lui Nero (26 februarie), Sf. Cuvioasa Mucenita Paraschevi din Roma (26 iulie), Sf. Parascheva – Piatnita (28 octombrie).

Traditii si obiceiuri

Daca astazi va soare, atunci va fi la fel in celelalte mari sarbatori de peste an.

Intrucat “Parascheva” inseamna in limba greaca “vineri”, figura acestei sfinte a fost suprapusa de popor cu cea a Sf. Vineri.

Potrivit obiceiurilor ciobanilor, daca astazi oile dorm una langa alta, inseamna ca iarna va fi grea. Tot din aceasta perioada incep si noile activitati pastorale, si anume pregatirea turmelor pentru iernat, stabilirea prasilei (berbecii sunt lasati laolalta cu oile).

LA MULTI ANI tuturor celor care astazi isi serbeaza onomastica!Postat in categoria:     sarbatori
Nici un comentariu la “Sf. Cuvioasa Parascheva de la Iasi“

Lasa un comentariu