In noaptea de 31 octombrie, copiii se costumeaza in diferite personaje, care mai de care mai inspaimantatoare, si merg din casa in casa, rostind celebra sintagma: Trick or Treat!. In traducere libera: Ori va pacalim, ori ne dati dulciuri! (pacaleala este, sa-i spunem, o amenintare in cazul in care nu li se ofera prajituri si bomboane).

Halloween-ul a ajuns in secolul al XIX-lea pe taramul american prin intermediul imigrantilor irlandezi, fiind de origine celtica. Daca populatia din Tara Fagaduintei il marcheaza in noaptea de 31 octombrie, suedezii o fac in prima sambata a lunii noiembrie. Poate de aceea, este asociat cu Sarbatoarea Tuturor Sfintilor (Halloween provine din termenul All Hallows` Even = sarbatoarea tuturor sfintilor).

Echivalente Halloween-ului au fost Ziua Pomona (din Imperiul Roman) si Samhain (festival al celtilor). Pomona era, de fapt, zeita semintelor si a fructelor. Samhain inseamna “sfarsitul verii” in irlandeza veche si simbolizeaza granita dintre lumea viilor si cea a mortilor, momentul in care spiritelor li se permite sa o traverseze. Purtatul mastilor a venit tocmai din ideea alungarii spiritelor rele.

Simbolurile Halloween-ului
- dovleacul sculptat, simbolizand Lanterna lui Jack (initial, irlandezii foloseau napi, dar in America, dovleacul era mai accesibil);
- aranjamente din coceni de porumb, dovleci, tartacute;
- sperietori de ciori;
- costume in portocaliu si negru;
- aranjamente din panusi si paie de grau;
- paianjeni;
- lilieci negri, pe fundal portocaliu;
- pisici negre;
- schelete;
- fantome;
- vrajitoare pe matura.


foto: flickrPostat in categoria:     Fără categorie
Nici un comentariu la “Noaptea infricosatoare de Halloween“

Lasa un comentariu