Ingrediente:

30 gogosari
20 ardei grasi
12 cepe albe
1.000 ml bulion
3 kg ciuperci champignon
500 ml ulei de floarea-soarelui
sare si piper dupa gust
aspirina

Mod de preparare:

Ciupercile se curata de pielita si se spala, apoi se pun la fiert 10-15 minute. Se scurg bine de apa, dupa care se calesc putin in ulei, ca sa se evapore apa si sa se rumeneasca. Se lasa intr-o sita ca sa se scurga de ulei, apoi se dau prin masina de tocat carne.

Gogosarii se curata de samburi si se spala, apoi se macina si ei si se lasa la scurs intr-o sita marunta. La fel se procedeaza cu ardeii si cu ceapa.

Cand e suficient de fierbinte uleiul din tigaie, se pun la rumenit ceapa, sarea si piperul (fara a se arde ceapa), apoi se adauga gogosarii si ardeii tocati (sucul rezultat prin scurgerea gogosarilor si a ardeilor se pastreaza). Se lasa compozitia la calit timp de o ora, o ora si un pic, pana cand uleiul se ridica la suprafata si se amesteca mereu ca sa nu se prinda de oala. Focul trebuie sa fie dat la mic, ca sa nu se arda.

Intr-o cratita se fierbe bulionul de rosii si zeama ramasa de la gogosari si ardei. Se toarna pe compozitia de gogosari si se mai lasa sa fiarba la foc mediu timp de 30-35 de minute. Dupa aceea se adauga ciupercile tocate si se tine compozitia la foc mic o ora jumatate (ca sa fie mai groasa zacusca).

Cand zacusca este fiarta, se pune in borcane gata sterilizate (se spala borcanele bine si se pun in cuptorul de la aragaz ca sa se usuce). In fiecare borcan se pune cate o jumatate de aspirina, dupa care recipientele se capseaza bine ca sa nu prinda aer si sa faca floare. Se tin la cald pana a doua zi.

Reteta adaugata de « Pasulischi Florina Andreea » | » Vezi toate retetele inscrise in concurs

Postat in categoria:     Arhiva Concurs Culinar
Nici un comentariu la “Zacusca de ciuperci“

Lasa un comentariu