Pogorarea Sfantului Duh (Cincizecimea sau Rusaliile)

(foto: crestinortodox)

Anual, dupa 50 de zile de la Invierea Domnului, crestin-ortodocsii iau parte la Sfanta Liturghie oficiata de Cincizecime sau Rusalii, sarbatoare marcata in calendar drept Pogorarea Sfantului Duh. Duminica Mare incheie sarbatorile din ciclul pascal.

Conform Scripturii, de Cincizecime, Duhul Sfant s-a pogorat peste apostoli si le-a oferit darul spiritual pentru a putea propovadui Evanghelia peste tot in lume.

Rusaliile reprezinta si sarbatoarea intemeierii Bisericii crestine, intrucat in aceasta zi s-au convertit la crestinism aproximativ 3.000 de persoane. Astfel, s-a format prima comunitate crestina din Ierusalim.

Cuvantul Rusalii inseamna Sarbatoarea Trandafirului, provenind din termenul roman Rosalia. Sarbatoarea are loc imediat dupa Mosii de Vara.

Strabunicii nostri credeau ca persoanele moarte (mosii) ies din morminte in Joia Mare si se intorc inapoi in Ajunul Rusaliilor.

Despre Rusalii se spune ca sunt personaje feminine, uneori numite iele, cu puteri neimaginabile, care pot aduce boli asupra omului. Intotdeauna sunt imbracate in alb si danseaza in vazduh, locurile prin care colinda nemaifiind roditoare. Pentru a se apara de ele, oamenii agata astazi crengi de tei la usi si porti. Odinioara, in loc de tei se prindeau ramuri de nuc. Acestea simbolizau limbile de foc ale puterii  Sfântului Duh.

Obiceiuri si traditii

Femeile maritate din judetul Mures sunt stropite cu apa pentru a fi sanatoase tot anul.

In judetul Olt, baietii organizeaza Jocul Calusarilor, despre care se spune ca are capacitatea de a distruge orice vraja facute de iele.

Tot astazi se deschide si sezonul culegerii plantelor tamaduitoare, pana la Rusalii fiind considerate drept contaminate de catre acestea.Postat in categoria:     sarbatori
Nici un comentariu la “Pogorarea Sfantului Duh (Cincizecimea sau Rusaliile)“

Lasa un comentariu