Pentru o doamna speciala, am pregatit un tort la decorarea caruia m-am ajutat de simbolurile norocului: potcoava, cosar, frunza de trifoi cu patru foi, toate “inlantuite”cu un snur de martisor. Cosuletul este impletit din plastilina de ciocolata, iar florile, buburuza si fluturasul sunt modelate din pasta de zahar.

Interiorul tortului este urmatorul:

Ingrediente:

O foaie de blat

5 oua

5 linguri de zahar tos

4 linguri de faina Grania pentru prajituri

1 lingura cacao Dr. Oetker

sirop din zahar ars

Mousse de ciocolata Primola Amaruie

2 ciocolate

125 ml frisca lichida

5 g gelatina

200 ml frisca batuta

Mousse de ciocolata cu lapte Primola

2 ciocolate

125 ml frisca lichida

5 g gelatine

200 ml frisca batuta

Mousse de ciocolata alba Primola

3 ciocolate

125 ml frisca lichida

5 g gelatine

300 ml frisca batuta

Mod de preparare:

Pentru blat am batut spuma tare albusurile cu putina zeama de lamaie, cu telul spirala, am adaugat zaharul, am batut din nou pana s-a intarit, pe urma galbenusurile toate odata, am mai batut de 9 ori si am pus in ploaie faina cu cacaoa amestecata, omogenizand cu miscari de jos in sus pentru a nu pierde aerul incorporat in spuma de albusuri.

Se toarna aluatul intr-o forma tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul incins dinainte, la inceput la foc mai tare.

Toate mousseurile se prepara la fel: se pun pe baie de aburi frisca lichida si ciocolata rupta bucatele, se amesteca incontinuu pana la topirea completa a ciocolatei, se da vasul la o parte de pe aburi si, dupa ce se mai raceste putin, se adauga gelatina dizolvata in 1-2  linguri de apa si frisca batuta. Reteta pentru mousseuri am gasit-o pe internet.

Se pregateste o forma de tort cu inel detasabil, se toarna primul strat de mousse si se baga in frigider. Intre timp se pregateste urmatorul mousse. Cand s-a intarit putin cel din frigider, se toarna peste el al doilea mousse si se introduce din nou in frigider, la fel procedandu-se si cu ultimul strat. Peste ultimul mousse se pune foaia de blat, se preseaza putin pentru a se imbina si se tine in frigider pana a doua zi, cand se insiropeaza blatul, se rastoarna pe platou si se decoreaza. Eu l-am imbracat in pasta de zahar.

Reteta adaugata de « Cristina Vilau » | » Vezi toate retetele inscrise in concurs

Postat in categoria:     Arhiva Concurs Culinar
47 Comentarii la “Tort“
  • FURTUNA LAURA a spus:

    arata extraordinar……………deja as vrea sa-l devorez, desi nu ma omor cu dulciurile…………….

  • PAVEL MIHAELA a spus:

    SUPERB…FELICITARI MAINILOR TALE SI IMAGINATIEI SI TALENTULUI CA TE-AU AJUTAT.FELICITARI SI MULTA BAFTA IN CONTINUARE…

  • cristina a spus:

    multumesc pentru aprecieri, astept cu mare emotie procesul de votare, doar de un an fac torturi tematice si e prima oara cand indraznesc sa particip la un concurs de acest gen.

  • Postolache Violeta a spus:

    Formidabil tortul, cosuletul e bestial, esti foarte talentata ! succes !

  • dana a spus:

    superb!!!!!

  • Lucica a spus:

    Un tort superb!

  • MARIUS a spus:

    SUNT UNUL DIN NOROCOSI CARE AU GUSTAT DIN TORTURILE CARE LE-AI FACUT DEJA SI SUNT SI FOARTE GUSTOASE LASAND LA O PARTE FRUMUSETEA LOR .

  • Postolache Violeta a spus:

    vot 18, succes !

  • PAVEL MIHAELA a spus:

    tortul tau este cel mai resusit.mult succes!

  • cristina a spus:

    Multumesc!

  • VIOLETA MARINESCU a spus:

    Superb! Ai aici o intreaga primavara si pe deasupra si martisorul! Aproape ca- mi vine sa miros florile! Excelenta realizare! Succes mai departe!

  • Mariana Roberta Epure a spus:

    foarte reusit, esti foarte talentata! ne poti lasa un link catre blogul tau(banuiesc ca ai unul) , as dori sa vad detalii despre ornare.Cum se face plastilina de ciocolata sau se gaseste gata de cumparat si in acest caz de unde pot lua si eu? multumesc anticipat si bafta!

  • Antoneta a spus:

    Aspect 10/10 … primavaratec , cu gust inconfundabil de narcise. Bravo Cristina!
    Multumesc!

  • cristina a spus:

    Mariana Roberta, inca nu am blog, abia anul trecut am descoperit ca pot face asemenea torturi. Am in schimb un locsor al meu unde am postat aproape tot ce am facut :
    http://www.culinar.ro/forum/continut/Galerie-foto-torturi-realizate-de-culinarese/28091/torturile-debutante-ale-lui-Cristinel/
    si mai am o gazda buna: Arta culinara.com,unde pun si decoratiuni pentru torturi
    Cat priveste plastilina de ciocolata, se obtine usor din ciocolata si energizant sau miere. Retete pentru aceasta gasesti pe oricare dintre cele doua site-uri de mai sus.

  • Carmen Avramescu a spus:

    Daca nu as fi vazut acest tort si in realitate, as fi crezut ca ai pus flori adevarate in cosulet, iar gargarita si fluturasul au venit pe acolo sa se bucure impreuna de atata prospetime si frumusete.

    Despre gust ce sa-ti spun…GROZAV!

    Esti foarte talentata si-ti doresc din toata inima

    SUCCES!

  • elena a spus:

    frumose torturile.niste retete cum se fac ma intereseaza.vine ziua copiilor mei si as vrea sa le pregatesc.astea cu masini.cu buburuze ca sunt baieti

  • cristina a spus:

    Multumesc din nou, tuturor!

  • RUXANDRA STEFANIA a spus:

    Maine implinesc 6 ani .Azi tu m-ai facut un tort delicis si frumos(este parerea colegilor mei,a mea,a d-nelor educatoare ).Nu pot sa spun decat atat : ffffffff…….oarte delicios si ffffff……oarte frumos.MULTI PUPICI SI SPOR LA TEABA.

  • radu dinela a spus:

    o explozie de primavara, sensibilitate, imaginatie si acuratete a detaliilor….
    felicitari!

  • iulia a spus:

    intr-adevar pot spune ca esti extrem de talentata.
    iti doresc din tot sufletul sa castigi.
    bafta!

  • Narcisa a spus:

    este singurul tort care a atins tema concursului , superlativele sunt putine .este o arta ceea ce faci iar juriul ar trebui sa fie un critic desavarsit .oricum ai castigat .

  • DarkSession a spus:

    cat este de superb, as vrea sa gust din el.

    Felicitari! Arta adevarata!

  • Florin a spus:

    De-ar fi toate in viata ca si tortul tau am fi cei mai fericiti.
    Felicitari ,tine-o tot asa.

  • Cristina a spus:

    Tortul arata atat de natural!
    “Sculpturile” tale dulci provoaca multa bucurie la aniversari.
    Doar asteptarea placerii degustarii ne hotaraste sa taiem asemenea minunatie.

  • aNdR3y M3sSi a spus:

    sweet ;)

  • maria a spus:

    cand am citit reteta mi s-a parut simplu ,dar deosebirea dintre mine si tine este ca esti enervant de meticuloasa,ordonata,ia multa inspiratie,imaginatie si iti plac lucrurile ce necesita multa migala. multi pupici si spor la treaba(tot la tine o sa vin sa -mi faci tortul).

  • teodora radu a spus:

    delicios in general mie imi plac torturile cu frisca dar am mancat la ziua verisioarei mele stefania tortul tau cu muschetari si a fost nemaipomenit

  • oana a spus:

    esti cea mai tare

  • adell ioana a spus:

    arata foarte bine si cred ca este si foarte bun;):*felicitari

  • victoria a spus:

    Felicitari, mi-a intrat primavara in suflet vazand tortul tau!

  • eniko a spus:

    frumos tortulet ,mult succes!

  • petrica a spus:

    O OPEA DE ARTA,,sa vedeti ce ,,CAPODOPERE,,ies din mainile iei!mult succes!oricum vei castiga

  • florian a spus:

    arata super! cred ca e la fel de bun precum arata

  • Lidia a spus:

    Foarte frumos!Succes in continuare!

  • angel_for_you28 a spus:

    SUPERB acest tort , ca si toate celelalte facute de tine. Am invatat cate ceva de la tine, dar pot spune ca toti avem ce invata de la tine. Multa bafta!!!!!!!!! Oricum tu esti castigatoare pt noi k esti cea mai buna, cu toata modestia ta. SUCCES!

  • liliana-crina a spus:

    vreau si eu la fel un tort de Florii, dar fara snur…ma gandesc la un alt accesoriu si te anunt.

  • Stoiculescu Anca a spus:

    Cel mai frumos dulce pe care l-am mancat! A disparut pana sa apuc sa multumesc.

  • cristina a spus:

    Va multumesc!
    Din cate am citit sa inteleg ca voi fi coplesita de comenzi in viitorul apropiat…nu-i nimic, de voi fi sanatoasa si inspirata, voi profita la maxim de timpul liber dintre turele de la serviciu pentru a-mi bucura toti apropiatii care isi doresc torturi unicat.

  • lenus a spus:

    eu as vrea sa stiu reteta de la pasta de zahar daca se poate si cum ai facut florile. sunt superbe.

  • lenus a spus:

    narcisele sunt superbeeeeeeeeeee

  • cristina a spus:

    Lenus, pasta de zahar o fac din 10 g gelatina dizolvata in 60 ml apa pe baie de abur, la care adaug 5-6 linguri energizant Pandbee sau miere;se obtine un lichid limpede dar mai vascos care se toarna peste ~1 kg zahar pudra( neaparat cernut) Margaritar sau Coronita plus 1 lingura de Amidon Gustin.Amestec la inceput cu lingura, apoi framant pana nu se mai lipeste de maini si de vas.Unii recomanda sa pastrezi pasta astfel obtinuta cateva ore la rece, inainte de a o intinde pt acoperirea torturilor, dar eu am folosit-o imediat , cu succes. Repet, tot ce stiu am invatat de pe site-urile culinare.
    Pt modelarea florilor eu nu am decupatoare, caut pe net floarea dorita, retin caracteristicile, apoi incerc sa le reproduc cat mai fidel, modeland pur si simplu.La narcise am facut doua randuri a cate 3 petale pe care le-am subtiat la margine cu coada rotunda a unei pensule( pentru desen), am lipit cele doua randuri intre ele cu sirop de zahar, apoi am confectionat mijlocul florii dintr-o margica de pasta de zahar. Cu aceeasi coada de pensula am facut un orificiu( nu complet) pe care l-am largit putin si cu ajutorul unei scobitori am zimtat marginea. Am lipit si mijlocul in centrul narcisei si l-am vopsit delicat cu putin colorant alimentar, initial galben pana in centru, ulterior rosu pe margine. In interiorul florii,la final, am lipit 3 bobite din pdz verde, unite, pt a imita pistilul.Narcisele l-am pus la uscat intr-un carton pt oua, dar nu in adanciturile acestuia , pt ca am vrut sa iasa in evidenta miezul florii, iar petalele le-am indoit putin inspre inapoi. Nu stiu daca am fost explicita, eu ma cam pierd in detalii.

  • Alina a spus:

    SUPERB!!!!!
    Meriti locul 1!!!!
    Felicitari!!!

  • dan-attila a spus:

    Felicitari ! De admirat pentru o doamna,o mama,o colega de breasla!Alte dame in afara “compania” barbatilor nu stiu sa faca mai nimic,nici profesional,nici social,nici etic… Cu stima !

  • Mariana Petre a spus:

    Foarte frumos tortul, mult succes!

  • Mihaela Costache a spus:

    Cuvantul ,,arta” are prea putine litere pentru a putea cuprinde talentul , maestria . delicatetea si puritatea ta. Numai o persoana care iubeste ceeea ce face , poate reusi asa ceva.Felicitari!…Mult succes !!!!!

  • Dia a spus:

    Felicitari! … si multumim pentru ponturile legate de mousse si de florile din zahar! Succes!

  • Decoblog.ro » Castigatorii concursului de retete Decorix din Martie a spus:

    [...] I – Cristina Vilau – Tort – un weekend la munte la Vila [...]

Lasa un comentariu